Ik Zal Je Nooit Vergeten!

Verlies. We worden er allemaal op ontelbare manieren mee geconfronteerd. Verlies hoort immers bij het leven. Afscheid nemen, loslaten en verder gaan; hoe moeilijk dat soms ook is.

Gemis en verbondenheid
Iedere keer als ik het gedicht ‘Missen’ van Toon Tellegen lees, raakt het me diep. Hij beschrijft op een prachtige wijze de essentie van verlies; het gemis.
Toch word ik ook heel blij van deze dierenparabel, want door het gemis heen kun je nog iets anders ontdekken; liefdevolle verbondenheid. Want je kunt pas iets of iemand missen als je eraan gehecht bent, je er contact mee hebt gemaakt hebt of er van houdt.
Verdriet om een verlies is eigenlijk het bewijs dat er een sterke band is geweest, en wat is nu mooier dan dat?

Ik mis je !

…..
‘ Missen? ’
‘ Missen. Je weet toch wel wat dat is? ‘
‘ Nee’ zei de eekhoorn.
‘ Missen is iets wat je voelt als iets er niet is.’
‘ Wat voel je dan? ’
‘ Ja, daar gaat het nou om. ‘
‘ Dan zullen we elkaar missen.’ zei de eekhoorn verdrietig.
‘ Nee,’ zei de mier, ‘want we kunnen elkaar ook vergeten.’
‘ Vergeten! Jou?! ’ riep de eekhoorn.
‘ Nou,‘ zei de mier, ‘schreeuw maar niet zo hard.’
De eekhoorn legde zijn hoofd in zijn handen.
‘ Ik zal jou nooit vergeten.‘ zei hij zacht.
‘ Nou ja,’ zei de mier. ‘ Dat moeten we nog maar afwachten. ‘
‘ Dag! ‘
En heel plotseling stapte hij de deur uit …..
… De eekhoorn begon hem onmiddellijk te missen.
‘ Mier,‘ riep hij, ‘ik mis je!’ Zijn stem kaatste heen en weer tussen de bomen.
‘ Dat kan nu nog niet! ‘ zei de mier. ‘ Ik ben nog niet eens weg! ‘
‘ Maar toch is het zo! ’ riep de eekhoorn.

Uit ‘Missen’ van Toon Tellegen

Verlies draag je zelf, maar niet alleen
In mijn gesprekken als Coach & Counselor, maar ook tijdens de workshops en cursussen die ik geef, merk ik maar al te vaak hoe groot de impact van verlies kan zijn. Of het nu gaat om het verlies van je gezondheid, je toekomstperspectief, het verlies van een baan, een scheiding of een sterfgeval, één ding is duidelijk; verlies heeft een grote impact op je leven.

Meestal lukt het, met hulp van dierbaren, om de draad weer op te pakken. Soms kan de begeleiding van een Coach of Counselor net dat steuntje in de rug geven. Zodat je ook ruimte hebt om de verbondenheid die er was te vieren en alle gevoelens en emoties die bij het gemis horen te integreren in je leven.
Want afscheid nemen, loslaten en verder gaan is niet hetzelfde als iets of iemand vergeten.
Eekhoorn bracht deze gevoelens mooi onder woorden: Vergeten? Ik zal jou nooit vergeten!

2 reacties op “Ik Zal Je Nooit Vergeten!

  1. Wat een mooie website en veelbelovende activiteiten.
    Ik hoop dat ik in 2012 aan een van de activiteiten kan deelnemen.
    Ik hou je agenda goed in de gaten !